Kézműves Sarok

A legtöbb kézműves ötlet szintén az internetről származik. 

A youtube-on meg lehet nézni angol nyelven a legtöbbet, a linket is közreadom, csak kattints a feliratra!
Néhány képet beszúrok ide a videóból illusztrációként.


3D virágos popup card / felnyíló kártya
Én színes lapból készítettem a virágokat, a kinyíló papír nálam valamivel vastagabb színes lap volt. Még az ügyesebb legkisebbek is segítséggel el tudták készíteni, ha lépésről lépésre mutattam nekik. A ragasztást az erősebb MILÁN kétoldalú ragasztóval (sokfélével próbálkoztam, ez vált be, erős, kiadós, olcsó) oldottam meg, mert az egyből erősen összefogta a lapokat. 

Fontos, hogy amikor a legvégén a kinyíló lapra ragasztjuk rá a virágokat, akkor elég csupán a legfelső virágsziromra tenni egy ragasztó pöttyöt, mert különben nem tud szépen mozdulni a virágcsokor, amikor kinyílik a borító (lásd a videón)!

Nagyon dekoratív, akár ajándéknak is jó ötlet:)

Csipkés mécsestartó - egyszerű, dekoratív :)


Lusta asszony kenyere - Egyszerű, olcsó, NAGYON FINOM!Ez a blogbejegyzés kicsit elüt a többitől, de mégis megírom, mert akik erre járnak a kézműves menüpontban, szeretnek alkotni, örülni egy-egy remekműnek. A sütés is hasonló élmény számomra.

Rengeteg kenyér receptet kipróbáltunk, kísérleteztünk és sok finom kenyeret sütöttünk itthon kenyérsütő gépben és sütőben egyaránt. Elsődleges szempont volt, hogy ne adalékanyagokkal teli kenyeret adjak a gyermekeimnek, a másik szempont a négy gyermek mellett a takarékosság időben és pénzben, és nem utolsó sorban, hogy finom legyen az elkészült kenyér.
Ebben a kenyérben mind a három szempont érvényesül, érdemes kipróbálni, ha valaki a hagyományos kenyér ízét szereti. Rendkívül egyszerű elkészíteni, semmi nehézség nincs benne:

Hozzávalók:
(fehér kenyérhez)
1kg fehér liszt
700ml víz
2,5g só
50g élesztő


(Teljes kiörlésű kenyérhez)
1kg teljes kiörlésű liszt (mi az ALDI-ban kapható teljes kiörlésű lisztet használjuk ehhez)
800ml víz
2,5g só
50g élesztő


1kg fehér liszt egy tálban, majd rászórni 2,5g sót.
Másik edényben a vízben teljesen elkeverni az élesztőt (folyékony legyen az egész).

Az élesztős vizet hozzáönteni a liszthez, fakanállal alaposan összekeverni. Ezután lefedni fedővel, egy zacskóba tenni (azért tesszük még zacskóba is, mert a kelés során felnyomja a fedelét a tálnak, és hogy légmentes maradjon... nekünk ez vált be:), majd pihentetni 7-8-12 órán keresztül. 

Pihentetés után a sütőt 230 fokra melegíteni, egy nagy! jénai tálat kilisztezni (v. sütőpapír..), kicsit átgyúrni a tésztát, beleformázni a jénaiba, bevagdosni, rátenni a jénai tetejét. Nálunk a sütőben 65 percig sül. 

Ha esetleg valamiért nem sikerül, érdemes a liszt-víz arányt picit módosítani, tovább kísérletezni, mert megéri!


Hópehely ablakdísz (Snow flakes)
Nagyon sok türelmet igényel, és egy igazán jó ollót:)
Vágtam, lamináltam - és az ablakon nagyon szépen mutat a sok kis hópehely.

Az eredeti képeket, amelyeket a neten találtam, itt láthatod:

A fenti mintákat felhasználva nyomtatáskész sablonokat készítettem:
A minta hajtogatásánál kicsit vastagabb lesz a papír, amelyet ki kell vágnunk. Ezért nagyon fontos, hogy erősen tartsuk a papírt a vágás közben, hogy ne csússzanak el a rétegek egymáson, különben nem lesz pontos a munkánk.


Hópihe dísz

Eredeti link itt!


Szükséges eszközök:
- 1 A4-es fehér lap
- szike vagy olló a vágáshoz
- vonalzó
- ragasztó
- tűzőgép

1-1 szál kb. 5-6 mm széles  -  20 db kell belőle.

5 szálat merőlegesen átbújtatok a másik 5 szallag alatt (fenn-lenn-fenn...), ezeket ragasztóval egymáshoz rögzítem. A stifttel tisztábban tudunk dolgozni.

A fenti műveletet kétszer végezzük el: ezt a két elkészült mintát 45 fokban elfordítva egymásra helyezem és ezt is összeragasztom.

Az egyes szálakat a lenti képen látható módon összetűzöm tűzőgéppel.

Az elkészült hópehely fő szálához még egy szallagot tűzök, amellyel fel tudom függeszteni a munkánkat:)
Lámpion - gyertyatartó


Tavaszi dísz - pillangó egyszerűenFiligránok - ablakdísz, dekoráció
- Felhasználás: nagyobb méretben ablakdísz, faliújság dekoráció, de ajándékként is nagyon szép lehet egy-egy különleges darab. Ekkor színes kartonra, üdvözlőlapra is elkészíthetjük.

- A következő mintákat színes A4-es lapra kinyomtattam, szikével fa alátéten kivágtam (van kreatív boltban kapható konkrétan filigrán vágó is, azzal könnyebb a munka), lamináltam.
- Érdemes kitapasztalni, hogy milyen szike a legjobb, pl. amelyiknek a vége nem mozog a tokban...
- Ha már érezzük, hogy nem olyan éles a pengénk, gyűri a papírt, törjük le a végét. Kicsit sűrűbben van erre szükség, de így sokkal könnyebben tudunk dolgozni.
- Ezeknél a mintáknál szándékosan halványítottam a mintán, hogy nyomtatás, vágás után ne legyen annyira feltűnő a kontúr, ahol nem volt teljesen pontos a vágás.


- Kicsit időigényes, de a végeredmény kárpótol érte:)
További linkek, minták az interneten:
https://picasaweb.google.com/100252408023295164845
https://picasaweb.google.com/erdodinekati/FiligraneFensterbilderKreativ#
 https://picasaweb.google.com/erdodinekati
 
Glitteres virág - elegáns ajándékkísérő

 Papírvirág - Dekoráció - Ablakra

Papírkészítés házilag
 Papírvirágok - egyszerűen


Ceruzatartó - fényképpel, vagy akár ajándékdoboz
- nagyon mutatós!
  Jácint papírból - kattints a képekre a nagyításhoz!
Szükséges anyagok:
 • Színes rajzpapírok (130 g/m2)
 • Olló és papírragasztó 

Dobozka - egyszerű, mutatós
A magyarázat ugyan nem magyar, de a videó elég egyértelmű.
Kattints a videóra:


Szükséges eszközök:

Kertecskék tojáshéjban
A tojáshéjakat sokféle módon felhasználhatjuk kreatívoskodásra, ahelyett hogy a szemetesben végeznek. Kitűnő alapanyag mozaikozáshoz (erről részletesebben is fogok írni), de mivel kalciumban és magnéziumban gazdag, így komposztáláshoz is nagyszerűen beválik. És akkor meg is érkeztünk a mai témánkhoz, mert hogy ültethetünk, csíráztathatunk, palántázhatunk is bele. 

Az ötletek persze leginkább városi kertészeknek szólnak, de tojáshéjakban palántát is nevelhettek, amelyeket aztán héjastúl is kiültethettek szabad földbe. Konyhakerti fűszernövényeket is nevelhettek tojáshéjban.
Tojáshéjas kiskertekben leginkább a sziklakerti pozsgások mutatnak jól, de színesíthetitek kisebb szobai virágzó növényekkel (fokföldi ibolya, esetleg begónia) is.
Ezzel a módszerrel egyedi és élőnövényes tavaszváró dekorációkat készíthettek, és a húsvéti asztalon is pompásan fog mutatni. Az egészet tárolhatjátok magában a tojástartóban, a sok kiskert egymás mellett remekül fest.
Fokföldi ibolyával dúsítva:

 Gyógy- és fűszernövények, illetve kaktuszok pozsgás növényekkel:
 Kerti virágtartó állvány

Szükséges anyagok:
 • Agyagcserepek (1 db 20 cm, 4 db kb. 15-16 cm és 1 db 10 cm magasságú)
 • 150 cm hosszú betonvas (fontos, hogy a cserepek lyukain átférjen)
 • Festékspray vagy akrilfesték
 • Üveg- vagy műanyag tál a tetejére (esetleg egy übercuki kerámiamadárka)


 A betonvas elhelyezése a kertben: A vasnak legalább 60 cm mélyen a földben kell állnia a megfelelő stabilitás eléréséhez. A legegyszerűbb kalapáccsal beütni.

Sorban fűzzük a vasra a cserepeket és töltsük fel virágfölddel, hogy a megfelelő pozícióban maradjanak. A legnagyobb (20 cm-es) cserép kerüljön legalulra, utána sorban a 16 cm-esek, végül az itatóhoz a legkisebb. Az elrendezés után be is lehet ültetni a növényeket.
Az állvány tetejére kerülhet egy madáritató is:
 


 Kosárfonás papírból ide kattintva az az eredeti leírást itt találhatjátok!

  (Nyári Mária kosara - Forrás: internet)

A papírkosár készítése végső soron két nagy lépésből áll, elsőként magát a papírvesszőt kell elkészíteni, utána jöhet a fonás.
A papírvessző készítése borzasztóan egyszerű, és egyúttal remek ötletet is ad az újságpapírok/magazinok újrahasznosításához (hurrá!).
Az ehhez szükséges anyagok:
 • Hurkapálca (minél hosszabb)
 • Olló, vonalzó
 • Papírragasztó
 • Akrilfesték, Akrillakk
"Csúnya" újságpapírból vagy színes magazinból is dolgozhattok, ami épp rendelkezésre áll. Első lépésben vágjátok fel 7 cm széles csíkokra.
 Ezután tekerjétek fel a hurkapálcára a képsor alapján. Ami látszik is és lényeges, hogy átlósan tekerjétek, ami viszont nem látszik, de fontos, hogy jó szoros legyen. A végét (de akár a feltekerés közben is néhány pontot) papírragasztóval fixáljátok. Ezután a hurkapálcát ki lehet húzni a csőből.

 A csíkokat toldani lehet, az egyik csík vékonyabb, beragasztózott végét toljátok egy másik csík vastagabb végébe.
 A kész csöveket akrilfestékkel is lekenhetitek, egységes, szép külsőt ad és erősebbé is teszi az alapanyagot.

És akkor most nézzük a második felvonást, magát fonást.
Először is kell készíteni egy erős alapot. A papírcsövek két vastag és erős kartonalap (pl. triplex karton) közé kerüljenek. A kartonalapokat érdemes bevonni egyszínű papírral (pl.  merített papír), így szebb és erősebb is lesz. Minden oldalra páros számú csövet ragasszatok (esetünkben 6-6 db), ezek lesznek a hagyományos kosárfonásból ismert peddigsínek, a negyedik oldalra kerülő hat cső közül az utolsó lesz egyúttal a fonószál, így ezt a sarokhoz ragasszátok (lásd a képet). Végül ragasszátok fel a a a vastag kartonból készült fedőlapot is.

 Most már csak maga a fonás van hátra, ez nem különbözik semmiben a klasszikus kosárfonástól. A sínek között oda-vissza (azaz előtte és mögötte) vezessétek a szálat. A szálat a feljebb ismertetett módszerrel toldjátok, ha elfogy. Ismételjétek a kívánt magasság eléréséig.

Az eldolgozáskor a sínekből megmaradt részeket vágjátok le, csak egy kis részt hagyjatok meg, amivel szépen lezárható lesz a felső sor. A levágott részt ragasztózzátok be, majd egy fogvájó segítségével vezessétek vissza az első sor alá. Amíg megköt a ragasztó, érdemes csipesszel rögzíteni.
 Én a kész kosarat fényes vagy matt akrillakkal azért átkenném, egyfelől védi a munkát, másrészt meg még jobban megerősíti.


Üvegmatrica térbeli virág - netről

 
Anyagok, eszközök:
 • Rézdrót kb. 0,3 mm átmérőjű
 • Üvegmatrica-festékek
 • Olló, fültisztító pálcika, gombostű
 • Irattartó fólia
Elkészítés
A virágszirmokat és leveleket papíron tervezzétek meg. A bejegyzés végére tettem néhány sablont is, de az első próbálkozások után már önállóan is tervezhettek formákat, igazán nem nagy ördöngösség. Elég megfigyelni a választott virágot, aztán pedig papírra vetni a formákat. A papírsablont betehetitek a fóliába is, megkönnyíti a munkát. A sablonok alapján hajlítsátok meg a drótot a kívánt formára. Ugyanis ennél a technikánál nem kontúrfestéket fogtok használni, hanem a drótváz lesz maga a kontúr. Ezeket a drótvázakat helyezzétek a fóliára, törekedve arra, hogy a lehető legtöbb helyen odasimuljon. Így kevésbe fog túlfolyni a vázon a festék. A drótokat a száruknál ragasztószalaggal rögzíthetitek is a fóliához. Most pedig következhet a festés. A kontúrokat óvatosan töltsétek ki a festékkel. Használhattok több színt, pöttyözhettek, összemoshatjátok a színeket vagy márványos mintát is létrehozhattok (ehhez jól jön egy gombostű). A hibákat fültisztító pálcával javíthatjátok ki. A még nedves festékbe csillámport is szórhatok!
PicMonkey Collage.jpg
Várjátok meg, amíg teljesen megszárad a festék. Ehhez a flakonon feltüntetett időt vegyétek alapul, de festékenként eltérő lehet! Ezután óvatosan lehúzhatjátok a kész szirmokat és leveleket a fóliáról. A formák száradás után meglepően erősek lesznek, azaz hajlíthatók, formázhatók. Ha néhol túlfolyt a festék a dróton, ott ollóval vágjátok le a felesleget. Mindez képekben:


 Nincs más hátra, mint a kész szirmokat formára hajlítani és összeállítani a virágot. A sok drótszár elrejtéséhez öntapadó kreppszalagot is használhattok. Ezzel csak körbetekeritek a kívánt részt, és eltakarja a nemkívánatos részeket, de ettől függetlenül ugyanúgy hajlíthatjátok a virág szárát, ugyanis a kreppszalag nem keményíti meg. 
Girland 
- Tojás alak helyett kerek forma is készíthető!


Cérnatekerős megoldás áttört, muris tojások készítéséhez. Ha szerettek kutyulni (kutyulni jó!), próbáljátok ki, én pár éve készítettem hasonlót (csak azok karácsonyi gömbök voltak) egy csajos, kidumálós, dekorálós hétvégén, és remek kikapcsolódás volt.


Anyagok:
 • Lufik (körte alakúra fújható)
 • Hímzőcérnák (pl.osztott) többféle színben
 • Ragacslötty
 • Műanyag tányérok

Recept a ragacslöttyhöz:
 • 1 rész folyékony keményítő (ruhára való)
 • 1/2 rész liszt
 • Vazelin vagy olaj a lufi bekenéséhez
 A mérőedény lehet egy csésze, az adagok pedig arányosan növelhetők, a lényeg, hogy csomómentesre keverjétek ki. Egy nagyobb, mély tányérba öntsétek, majd óvatosan -lógatva- eresszétek bele a cérnát. Figyeljetek rá, hogy ne gubancolódjon össze.

A lufikat fújjátok fel a kívánt méretűre, lehetnek egyformák, vagy ahogy sikerülnek, hisz nem muszáj teljesen egyforma méretű tojásokat gyártani. A tekerés előtt kenjétek be vazelinnel, hogy a végén nehogy ráragadjon a cérna.
Ezután tekerjétek rá a cérnát összevissza, vagy mintát kialakítva. Jó móka. Arra figyeljetek, hogy a cérna ne legyen túlságosan átitatva a ragaccsal, ahogy tekeritek a lufira, tartástok az ujjaitok között, így a ragacstöbbletet lehúzzátok róla.
Amikor megszáradtak, ki lehet szúrni a lufit, a megkeményedett tojások szépen megtartják a formájukat.
Szalagra, zsinórra, cérnára fűzve kész is a girland.Varázslatos - sötétben világító üvegek

Hozzávalók:
- befőttesüvegek
- sötétben világító festék/festékek 
- kevés víz

Kicsi és nagy befőttesüvegek, de a nagyobbak úgy tűnik, hogy jobb választásnak tűnnek ehhez a projecthez: azok aztán nagyon szépek és mágikusak lesznek! Igaz, hogy nem nehéz elkészíteni őket, de mégis elég időigényes (a nagyot 5-6 órán keresztül pöttyöztem). A festékkel vigyázzatok, mert vízálló, ha megszáradt, semmiről se jön le. Festés után alaposan mossátok ki az ecseteteket!Az elkészítés menete:
1. Mosd meg az üveg(ek)et, és keverd fel a festéket az ecseteddel, hogy egyenletesen legyen eloszlatva a világító rész a festékben.
2. Fess apró pöttyöket az üveg belsejébe. Minél kisebb pöttyöket készítesz, és minél többet belőlük, annál szebb lesz az üveged. 
3. Kész is vagy. Ennyire egyszerű. Nappal nem túl szép látvány, de éjjel... gyönyörűvé és otthonossá varázsolja a szobádat. Egy dolog kell csak hozzá: fény. Töltsd fel lámpa vagy nap segítségével, és vidd sötétbe! 

  Csillagdísz


 
Cukroka tartó - szerintem egyszerű, de nagyon ötletes!


Az első lépés: négyzet alakú papír szélére vékonyabb
lehúzzuk a két oldalú ragasztó felső papírrétegét:

A téglalap két szélét összeillesztjük a ragasztócsík mentén
- henger alakot kapunk::

A henger alsó részét szintén összeragasztjuk:


Pl. Smarties cukorkát (vagy ehhez hasonlót lehet kapni a Lidl-ben!) töltünk bele:A henger tetejét is leragaszjuk, DE! 90 fokot fordítottunk rajta a másik oldalhoz képest!


Nekem tetszik :))

Itt közvetlenül megnézheted a videót,
igaz, csak kis méretben:

Anyák napjára ötlet kézműves foglalkozásra!
- link

Felnyíló üdvözlőlap - ún. POP-UP CARD
Ehhez készítettem sablonokat: 

És a videó, ahol megnézheted,
hogyan készül a kártya:VIRÁG - SÓLISZT GYURMÁBÓL

Hozzávalók - a videó alapján:
- 2 bögre liszt
- 1 bögre só
- 1 bögre víz

A sóliszt gyurmát téglalap alakúra nyújtani,
tompa késsel/gyurmakéssel kimetszeni a szirmokat.
(a virág közepéhez egy kis gömb formát félretenni) 

Így készül a virág:

A középső részt ellapítva a közepébe tenni,
megszúrkálni:

1-2 napot szárad a napon/fűtőtesten:

Nagyon szép, ha temperával kifestjük:
Íme, az elkészítés lépései:VIRÁG - DEKORGUMIBÓL
- link

Hozzávalók:
- dekorgumi
- hurkapálca
- a közepéhez zseníliadrót
(de lehet gyurma vagy hungarocellgolyó is!)

Először 5 szirmot kell kivágni,
alól bemetszeni: 

Zöld csészelevelet kivágni, rátűzni a pálcára:

A sziromleveleket úgy tűzzük fel,
hogy a bemetszett résznél a fülecskéket egymásra helyezem: 

Egymás fölé kerülnek a sziromlevelek:
Egyszerű és nagyszerű :))
A videón a folyamat lépésről lépésre:


A porzó zseníliarúdból készült:ÜDVÖZLŐLAP - ún. POP-UP CARD (vagy KU-KU CARD)
(Sajnáltam, hogy az eredeti videót levették már, így csak egy olyan videóra mutat a link, ahol az alap készítését lehet ellesni.)

Betűket, képeket... tehetünk a fülecskére.
A lényeg, hogy kinyitáskor ez kiemelkedik a háttérből:Egymásba fűzhető szív

Kétféle színű papírból készül,
a minta alapján bevágni,
majd egymásba kell fűzni.Elkészítve nagyon mutatósak.
Íme, a minták:
 


Egyszerűen elkészíthető dekoráció!

Szenzációs!
- a link