Sajnos előfordul olyan egészségügyi állapot,
amikor mindenmentes étkezés javasolt.
Néhány
tényleg mindenmentes recept,
ami nekem bevált:
HAJDINA/KÖLESKENYÉR
- glutén, tojás, tej és élesztőmentes
HOZZÁVALÓK
-
400g szitált köles/hajdinaliszt
-
25g útifű maghéj
-
60g tápióka keményítő
-
1 kk szódabikarbóna
-
1 kk só (10-15g)
-
1 citrom kifacsart leve
-
40 fok feletti, langyos víz – 580 (600) ml
ELKÉSZÍTÉSE
-
Szárazanyag tartalom összekeverése
-
Citromlé hozzáadása
Víz hozzáadása
- Összekeverés
Formába szedés, 10p pihentetés
Előmelegített légkeveréses sütőben (190 fokon) 70perc sütés.
Hajdina tészta - levesbetétnek, "galuskának", "núdlinak"
👉 Hozzávalók:
200g hajdina liszt
2 evőkanál útimagfűhéj + 10 kanál víz (összekavarni, állni hagyni pár percig, így zselés állagot kapunk) (tojás helyett)
4 ek víz
👉 Elkészítése:
Összedolgozni az egészet, ha szükséges, lisztet/vizet beletenni, hogy összeállt tésztát kapjunk. Vékony hurkákat készítünk, lisztezett deszkán tompa késsel fél cm-es darabkákat vagdosunk belőle. Sós vízben kifőzzük, szűrjük.
Mákkal, dióval, gluténmentes prézlivel, kesu tejföllel..., vagy akár levesbetétként tálalható.
TOJÁS HELYETTESÍTÉSE
👉 1 tojás = 5 evőkanál útimagfűhéj + 5 ek víz
(pár perc után zselés állagot vesz fel, ezt követően felhasználható)
TEJFÖL HELYETTESÍTÉSE
Vegán receptek - Vegán blogról:
https://veganblog.hu/recept/vegan-tejfol/
👉 Hozzávalók:
- 1,5 bögre (bögre =2,3dl) nyers, natúr (előre beáztatott, majd leszűrt) kesudió
- 180ml víz
- egy kiskanál frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál almaecet /rizsecet
(Megjegyzés: ecetet nem használok, így ezt a mennyiséget is citromlével helyettesítettem)
- csipet só
👉 Elkészítése (a fenti linkről, a Vegan blogról bemásolva):
1. tegyük magasfordulatszámos turmixgépbe /blenderbe a kesudiót a vízzel, és a többi hozzávalóval
2. járassuk addig, míg krémszerű nem lesz a masszánk – ha szükséges, néha szedjük le az oldaláról a felragadt darabkákat
3. öntsük át egy zárható üvegbe ( kb. 500ml lesz)
4. pár óráig mindenképp hűtsük – kicsit sűrűsödni is fog.
ZÖLDSÉGKRÉMLEVES
Tefal PerfectMix Cook
(de ugyanígy készül a Vegital Rainbow készülékben is...)
- Elég lehet 350g zöldség is, ill. a rizs arányán is növelhetünk vagy csökkenthetünk aszerint, hogy sűrűnek vagy hígnak érezzük a krémlevest.
Megjegyzés:
Dr. Bruce Semon kandida diétája (Feast without yeast) csak olyan étolaj használatát javasolja, amely biztosan nem szennyezett penésszel.
Ő kifejezetten Sáfrányos széklice olajat javasol.
Emellett a diéta 4. szintjén nem javasolja a sárga hagymát Semon, inkább a zöld- vagy póréhagymát, amely biztosan nem szennyezett penésszel. Sajnos a legkisebb penészspróra is kiválthat negatív reakciót abban az esetben, ha ez probléma.
TÁPIÓKA PUDING EGYSZERŰEN
Recept a youtube-ról:
https://www.youtube.com/watch?v=KP4Q8CUwBSg
TAHINI (szezámmagpaszta)
Recept innen:
https://www.youtube.com/watch?v=QjWV9IB1qRE
👉 Hozzávlók
1/2 kg szezámmag
👉 Elkészítése
Food processor-ban (nem egyszerű turmixgépben) 4-6 percig összedarálom addig, amíg krémes állagot kapok. Minél tovább darálom, annál krémesebb lesz a paszta állaga.
HUMUSZ
Recept innen:
https://www.youtube.com/watch?v=SwoLpizK-kc
GYÜMÖLCSLEKVÁR
Recept innen:
https://igyteljesazelet.hu/igy-keszits-hazi-gyumolcslekvart-cukor-nelkul-villamgyorsan
👉 Hozzávalók:
- 2 bögre feldarabolt gyümölcs (én bogyós gyümölcsöt használok)
- 1-2 ek citromlé
- 2-3 ek víz
- 2 ek chia mag
👉 Elkészítés:
- Gyümölcsök megtisztítása, ha nem bogyós, akkor feldarabolása
- Serpenyőben megfonnyasztani szirupos állagúra (3-8p kb)
- Összetörni pl. krumplinyomón vagy villával
- Hozzáadni a citromlevet v ha akarod, akkor édesítőt.
+ chia mag -- utána tűzről levenni -- 5p állás, összesűrűsödik.
(Ha nem elég sűrű, adjunk hozzá még chia magot)
Tárolása: zárható üveg, hűtő, kb 10 napig (ekkor továbbsűrűsödik)
Vagy párolás nélkül, Vegital JUICE programon/v. turmixszal összedolgozva másik recept alapján:
https://tejmentesreceptek.hu/recept/cukormentes-eperlekvar-fozes-nelkul/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése